Heerenboeren

Verslag Opendag Heerenboeren
 

Dit jaar viert Herenboeren Nederland het 10-jarig bestaan.
Onze Herenboerderij:
“Landmeerse Loop”
Geneneind Boekel

Even vooraf:

Mocht u enthousiast worden na het lezen van onderstaand verslag, dan bent u van harte welkom op één van onderstaande open dagen:

22 juni – 6 juli – 20 juli.

Ga naar:

landmeerseloop.herenboeren.nl/agenda/

en geef u op voor de dag naar keuze.  Tot ziens bij de Herenboeren Landmeerse Loop!

Verslag Open Dag:

Veel enthousiasme tijdens drukbezochte Open Dag Herenboeren Landmeerse Loop!

Zondag 2 juni jongstleden vierden de Herenboeren Landmeerse Loop – tussen Boekel en Gemert, op het terrein van Huize Padua – het 10-jarige bestaan van de Herenboeren Nederland. Wat in 2014 is gestart met één boerderij in Boxtel is uitgegroeid tot een organisatie met 21 succesvol draaiende Herenboerderijen verspreid over heel Nederland en ook nog eens tientallen Herenboerderijen in oprichting.

Herenboeren Landmeerse Loop is nu ruim een jaar geleden officieel van start gegaan. Er zijn inmiddels 161 leden die zorg dragen dat er voedsel wordt verbouwd om 363 mensen – door de Herenboeren ‘monden’ genoemd – te voorzien van groenten en fruit. In een latere fase komen daar ook eieren en vlees bij. Het streven van de Landmeerse Loop is om te groeien naar 200 leden en 500 ‘monden’. Groter dan dat wil de boerderij niet worden, omdat ook het sociale aspect van ‘samen een boerderij runnen’ ook heel belangrijk is.

De afwezigheid van regen

Maar goed, Herenboerderij De Landmeerse Loop kan nog wat leden en ‘monden’ gebruiken, dus werd besloten om het 10-jarig bestaan op zondag 2 juni te vieren met een Open Dag. Blijkbaar werd het initiatief volop ondersteund door de weergoden, want na een lange periode waarin het iedere dag regende, was het zondag 2 juni droog en toonde het zonnetje zich met het verstrijken van de dag steeds vaker. Ook alle inspanningen vooraf om het evenement onder de aandacht te brengen bij het geïnteresseerde publiek in de regio wierpen hun vruchten af, want het terrein van de Herenboeren Landmeerse Loop werd in de loop van de dag druk tot zeer druk bezocht! De leden die de rondleidingen verzorgden, hadden hun handen vol om alle geïnteresseerden van informatie te voorzien. Naast de rondleidingen was er koffie, thee, een koekje en voor de liefhebbers pannenkoeken, gebakken met meel van onze Herenboerderij.

Interesse

De toeloop was dus groot, net als de variatie aan redenen waarom mensen het terrein van de Herenboeren bezochten. Angelique en Frans uit Veghel bijvoorbeeld zijn geïnteresseerd in het verbouwen van hun eigen voedsel en hebben al een moestuin bij hun huis. Angelique: ‘Ik ben projectleider duurzaamheid bij de gemeente Meierijstad en ken de Herenboeren via een collega die lid is van de boerderij in Wilhelminapark Boxtel. Toen ik van deze Open Dag hoorde, heb ik ons direct aangemeld.’

Jan en Jo zijn eigenaar van een tuincentrum in Boekel en deden al enkele keren zaken met boerin Miriam van Landmeerse Loop. Vandaar de interesse. Ze zijn geen lid van de Herenboeren, hun zoon Marco wel. Jan: ‘In 2020 hebben we een Groenmoesmarkt georganiseerd en toen hebben ze bij ons een stand gehad om hun idee te promoten.’

Het belang van het sociale aspect

‘Wij zijn stevige groente-eters en hebben zelf ook een moestuin. Maar helaas heb ik niet zoveel tijd om daarin te werken’, aldus Carla uit Boekel, die de Open Dag samen met haar man Ben bezoekt. ‘We zijn dus echt heel erg geïnteresseerd, maar moeten nog wel even kijken of het financieel haalbaar is, want wij zijn maar met z’n tweeën.’

Gepensioneerd voedseltechnoloog bij Friesland Campina Hans is lid van Herenboeren Landmeerse Loop en is aanwezig om rondleidingen te geven aan geïnteresseerden. Hij is lid geworden via z’n pianostemmer die tussen de werkzaamheden door enthousiast vertelde over deze Herenboerderij: ‘Ik ben lid geworden omdat ik graag in een groep meewerk op het land. Dat sociale aspect is voor mij misschien wel het belangrijkste. Ik vind het leuk om nieuwe mensen te leren kennen en vind het belangrijk om gezamenlijk iets van de grond te krijgen. Want er moet enorm veel gebeuren.’

Enthousiasme en betrokkenheid

Johan is bestuurslid van ZLTO Gemert-Bakel en is geïnteresseerd geraakt via één van de kartrekkers van Herenboeren Landmeerse Loop. Hij was samen met z’n ouders eigenaar van een varkenshouderij, maar verkocht zijn bedrijf in 2022. Tegenwoordig is hij actief in de champignonteelt. Johan: ‘Ik ben in de eerste instantie geïnteresseerd in dit initiatief als een alternatief op het gangbare. Wellicht kunnen wij als reguliere boeren er iets van leren, en zij iets van ons uiteraard. De herenboeren kunnen dingen uitproberen die voor ons als gangbare boer uit financieel-economische overwegingen veel lastiger zijn. Dus vind ik het interessant om te kijken wat hier uitkomt, zeker omdat ik ook nog veel hobbels voorzie die de Herenboeren moeten nemen. Maar ik vind het vooral een mooi initiatief vanwege het enthousiasme en de betrokkenheid van de vele vrijwilligers. De moeite die ze willen nemen om hun eigen voedsel te verbouwen. Dat is totaal iets anders dan even naar de supermarkt lopen voor een bloemkool en een pond spruiten. Deze mensen zijn veel meer betrokken bij de voedselproductie dan de gemiddelde consument. En zeker dat laatste is met het oog op de toekomst heel belangrijk. Mensen moeten de waarde van voedsel weer gaan beseffen.’

U bent van harte welkom op 1 van bovenstaande rondleidingen.