Samen duurzaam voedsel produceren

In dit artikel aandacht voor onze coöperatie herenboeren Landmeerse Loop. We laten één van onze kartrekkers aan het woord. Deze week Martijn van Campenhout.

“Zoals de reclamecampagne in de jaren 90 al vertelde, “een beter milieu begint bij jezelf”. Maar hoe kan je dat anno 2022 uitvoeren? Er zijn zoveel problemen in deze wereld, we stoten teveel CO2 uit, de intensieve veehouderij stoot teveel stikstof uit, en de voedselprijzen gaan omhoog. Dat zijn een hoop problemen, die veel te groot zijn om als individu op te lossen. Een deel van de problemen komt door de manier waarop wij voedsel krijgen in Nederland. We exporteren veel vlees, maar de biefstuk in de supermarkt komt uit Argentinië. We importeren appels uit Chili, maar in mijn achtertuin staat ook een appelboom die zonder enige verzorging elk jaar vele kilo’s aan appels produceert. En druiven komen uit India, terwijl Frankrijk daar ook een uitstekend klimaat voor heeft. Dat is toch raar?

Het levert alleen maar onnodige uitstoot op om dat allemaal over de hele planeet te transporteren. Dat is waarom dat ik herenboer geworden ben. Het voedsel op je bord wordt weer lokaal geproduceerd, zonder dat het op een vliegtuig hierheen gebracht is. En als herenboer kom je er ook achter dat het aanbod van de supermarkt helemaal niet zo natuurlijk is. Aardbeien in december? Alleen uit een gasgestookte kas, met bijbehorende uitstoot. Door zelf te boeren kom je weer meer in contact met de natuur, en kan je er een stuk beter voor zorgen. Als je een biefstukje wil, moet je een koe verzorgen. En een koe heeft een groot weiland nodig. Dat weiland kan je vervolgens helemaal inrichten zodat je koe het leuk vindt, maar er is uiteraard meer in de natuur.

Als je wat bloemen in het weiland toestaat, dan zijn de bijen je erg dankbaar, en het ziet er ook nog eens een stuk leuker uit. En die bijen heb je weer nodig voor het bestuiven van je gewassen. Je zorgt dan goed voor de natuur, en de natuur geeft je als dank van alles terug. Dat is wat het betekent om een herenboer te zijn. En het leukste van een herenboer zijn is dat je ook in contact met gelijkgestemden, die het ook belangrijk vinden om beter voor het milieu te zorgen. En dat alleen al maakt het het waard.”

Ken jij of ben jij iemand die boer wil worden bij Herenboeren?
Voor onze spoedig op te richten Herenboerderij Landmeerse Loop bij Boekel-Gemert, zoeken we een Herenboeren-boer, oftewel een agrarisch bedrijfsleider (m/v). Ben jij een praktische aanpakker, met kennis van zaken en de benodigde sociale en communicatieve vaardigheden om samen te werken met een grote groep vrijwilligers? Bekijk de volledige vacature op onze website.
Wil je eens komen kijken? Op onze website kun je je aanmelden voor een rondleiding.

Voor vragen of het maken van een afspraak kunt u contact opnemen met

landmeerseloop@herenboeren.nl