Programma Alzheimercafé

Het programma voor het Alzheimercafé tot en met 9 juni 2020

11 februari 2020

Vader/moeder aan de lijn

N.a.v. de documentaire; Moeder aan de lijn bespreken we hoe het is om voor je vader/ moeder te zorgen. Je werkt en hebt een eigen gezin en de zorg voor je ouders neemt toe. Neem je steeds meer beslissingen over? Waar loop je in de praktijk tegen aan? Wat is het moeilijkst en hoe ga je daar mee om? Gasten deze avond zijn kinderen van een ouder met dementie. De documentaire is te bekijken op human.nl of NPO start.


10 maart 2020

Veiligheid in en rondom het huis

Hoe zorg je ervoor dat iemand veilig thuis kan zijn of vrijheid heeft om te bewegen? Wat is er voor nodig en hoe bewaak je de grens van veiligheid en controle? Inzet van een GPS tracker of sensoren in huis kunnen hierbij helpen. Maar het gesprek over veiligheid kan ook best lastig zijn. Is het nog veilig om te koken, te fietsen, auto te rijden en de bankpas te gebruiken?


14 april 2020

Een delier?

Een delier: acute verwardheid. Dit kan voorkomen bij mensen zonder dementie maar zien we vaak ook bij mensen met dementie. Wat is de oorzaak? Hoe herken je de signalen? En hoe ga je om met iemand met een delier?


12 mei 2020

Slaaponrust

Onrustig gedrag in de nacht komt heel veel voor bij mensen met dementie. Het is vermoeiend als je naaste ’s nachts slecht slaapt. Specialist ouderenzorg Lonneke Schuurman legt uit hoe slaapproblemen kunnen ontstaan en wat je kunt doen om een goede nachtrust te bevorderen. Ook staan we stil bij het belang van een goede nachtrust voor partners van mensen met dementie.

 


9 juni 2020

Je relatie liefdevol houden

Samenleven met een partner met dementie verandert je relatie. Hoe zorg je ervoor dat je relatie liefdevol blijft en hoe ga je om met elkaars behoefte aan intimiteit. Gastspreker is Riet Daniël gezondheidpsychologe en seksuologe.