Samen duurzaam voedsel produceren

 

In dit artikel van onze coöperatie Herenboeren Landmeerse Loop, het woord aan kartrekker Diede Pierik.

Ik kwam voor het eerst in aanraking met het Herenboeren concept door het programma “Onze boerderij”. Yvonne Jaspers ging langs bij boer Geert die boer was van een wel heel bijzondere boerderij. Wat werd ik enthousiast van dit filmpje. Een Kip Caravan in de boomgaard en de manier waarop hij zijn eieren binnenrolde op zijn creatieve lopende band waarna de kippen heerlijk tussen de perenbomen mochten scharrelen. Mijn ouders hebben mij zo opgevoed dat wij altijd heel bewust met eten bezig zijn. Waar komt het vandaan en hoe wordt voedsel geproduceerd. Toch heb ik niet, zoals de meeste kartrekkers, vroeger zelf een grote moestuin gehad en verantwoordelijk moeten zijn voor het verbouwen van ons eigen voedsel.

Door mij aan te sluiten bij de Herenboeren kan ik toch op een laagdrempelige manier verantwoordelijk zijn voor mijn eigen voedsel. Ik heb samen met mijn ouders een dagbesteding,  genaamd Activiteitenplek de Heerevelden. Ondanks dat we ook hier bezig zijn met moestuinieren heb ik niet de groene vingers om mijn gezin geheel van voedsel te voorzien. Herenboeren maakt dat ik het aan durf om op deze manier mijn leven wat te veranderen en bewuster om te gaan met voedsel.

Daarnaast heb ik enorm de behoefte om wat meer bewustwording te creëren. Ik ben net moeder geworden en wat lijkt het mij fantastisch mijn kinderen mee te nemen en te laten ervaren waar al ons voedsel nu eigenlijk vandaan komt. In plaats van samen naar de supermarkt te gaan, samen naar de boerderij te kunnen om zelf met onze handen in de aarde te wroeten en te weten dat een appel aan een boom groeit en piepers uit de grond komen en niet uit een plastic verpakking.

Inmiddels zijn we gestart met een pilot waarbij we op 1 hectare grond alvast een mini Herenboerderij zijn begonnen met een aantal enthousiaste leden. Ik ervaar een enorm saamhorigheidsgevoel. Ik wandel regelmatig langs de gronden bij Padua en zie steeds vaker verschillende herenboeren op het land aan het werk en probeer ook zelf mijn steentje bij te dragen. Wellicht dat ik deze zomer al wat groenten kan eten van ons eigen land, dit voelt fantastisch!

Nieuwsgierig geworden? We hebben nog plek op onze boerderij.  Kom kijken of ontdek op onze website wat de mogelijkheden zijn: www.landmeerseloop.herenboeren.nl