Handel wil meepraten over bouwplan De Bron

HANDEL – Heel Handel moet kunnen meepraten over wat er te gebeuren staat op de lege plek in het dorp waar ooit gemeenschapshuis De Bron staat. Twee dorpsbewoners hebben daarom het initiatief genomen voor een enquête daarover onder de inwoners.

Deze enquête is de afgelopen dagen verspreid door de initiatiefnemers, William Donkers en Marcel van Dijk. Komend weekend worden de formulieren weer opgehaald en de resultaten verwerkt. De uitkomst van de peiling wordt voorgelegd aan het gemeentebestuur.

,,Het belangrijkste vinden wij dat het dorp in ieder geval heeft kunnen meepraten” – William Donkers, Handel

In principe ligt er al een bouwplan voor de lege plek bij binnenkomst van het dorp vanuit Gemert. Projectontwikkelaar BL Huisvesting heeft overeenstemming bereikt met het gemeentebestuur over de bouw op die locatie van veertien woningen. Dat plan is tot stand gekomen na langdurig overleg en werd ook al enkele keren bijgesteld.

Cruciale beslissing
,,Het is ook niet zo dat we tegen die plannen zijn”, licht Donkers de actie toe. ,,Het gaat erom dat er nu een cruciale beslissing genomen wordt over wat er op een belangrijke plek in de kern van Handel te gebeuren staat. Het gevolg van die keuze drukt een groot stempel op de toekomst van het dorp.”

Daarom vinden Donkers en Van Dijk het van belang dat alle inwoners van het processiedorp de kans krijgen hun mening er over te geven. ,,Er speelt nogal wat in het dorp. Veel mensen vinden dat er een centraal plein moet komen, en daar zou dit een ideale plek voor zijn. Verder hebben we te maken met parkeerproblemen. Deze locatie zou er ook een oplossing voor kunnen zijn,  als er een parkeerkelder wordt aangelegd.”

Supermarkt
En er speelt nog meer. ,,Er zijn ondernemers die interesse hebben om in Handel weer een supermarkt te vestigen, maar dan wel op de doorgaande weg en niet in een van de zijstraten. Daarbij kan de locatie De Bron een rol spelen. Hetzelfde geldt voor de basisschool in het dorp, die helemaal ingeklemd is tussen de huizen en geen uitbreidingsmogelijkheden meer heeft.”

”Het kan natuurlijk ook best zo zijn”, dat een meerderheid in het dorp vindt dat er gewoon huizen gebouwd moeten worden” – William Donkers

Over al die zaken kunnen de Handelnaren zich in de enquête van Donkers en Van Dijk uitspreken. ,,Het kan natuurlijk ook best zo zijn, dat een meerderheid in het dorp vindt dat er gewoon huizen gebouwd moeten worden. Als dat zo is, dan is dat zo. Dan leggen we ons daar bij neer. Het belangrijkste vinden dat het dorp dan in ieder geval heeft kunnen meepraten.”

Historische stijl
Het plan van BL Huisvesting aan de Onze Lieve Vrouwestraat heeft de naam De Oude Bron gekregen. Projectontwikkelaar Bas van de Laar meldde eerder in deze krant dat gaat het om de bouw van boerderijwoningen en een appartementencomplex, aangepast aan de historische stijl van de bestaande woningen in Handel.

Artikel uit het Eindhovens dagblad door Hans Vermeeren 4 januari 2022, 6:00
https://www.ed.nl/de-peel/handel-wil-meepraten-over-bouwplan-de-bron~a6a61145/