In Gemert-Bakel start een Repair Café

Persbericht

In Gemert-Bakel start een Repair Café

Wat doe je met een broodrooster die het niet meer doet?

Met een fiets waarvan het wiel aanloopt? Of een broek die te lang is? Weggooien? Mooi niet! De 2 dorpsondersteuners van Gemert-Noord organiseren vanaf 3 maart 2020 het allereerste Repair Café van Gemert-Bakel.

 

 

In d’n Dörpel, Vondellaan 49/51, draait het vanaf 3 maart 2020 ook om repareren. Tussen 9.30 en 12.00 uur staan diverse vrijwillige reparateurs klaar om gratis te helpen bij alle mogelijke reparaties. Ook gereedschap en materialen zijn aanwezig. Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van thuis kapotte spullen mee. Broodroosters, lampjes, föhns, kleding, fietsen, speelgoed, servies… alles wat het niet meer doet, of moet worden aangepast, is welkom. En maakt kans op een geslaagde reparatie. De reparateurs in het Repair Café weten bijna altijd raad. Een fooi is natuurlijk van harte welkom.

 

Door repareren te promoten, wil het Repair-Café Gemert Bakel bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. Dat is hard nodig, vinden de dorpsondersteuners. “In Nederland gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Met het Repair Café willen we daar verandering in brengen.”

 

Het Repair Café is ook bedoeld om inwoners van Gemert-Bakel op een nieuwe manier met elkaar in contact te brengen. En te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in de gemeente aanwezig zijn. “Als je samen met een tot dan toe onbekende buurtgenoot een fiets, een cd-speler of een broek hebt gerepareerd, bekijk je die persoon toch anders als je hem of haar de volgende keer op straat tegenkomt. “Samen repareren kan leiden tot heel leuke contacten en verbindt veel mensen” , aldus dorpsondersteuner Harrie Hellings.

 

Dorpsondersteuner Theo Saalmink vult aan, dat repareren ook geld en kostbare grondstoffen bespaart, en bijdraagt aan de beperking van de CO²-uitstoot. “Maar bovenal willen we met het Repair Café Gemert-Bakel laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk.”

 

Stichting Repair Café International

Het concept Repair Café is in 2009 ontstaan in Amsterdam en is een initiatief van Martine Postma. Zij richtte in 2010 Stichting Repair Café op (zie Repaircafe.org). Deze stichting biedt professionele ondersteuning aan lokale groepen in de hele wereld die zelf hun eigen Repair Café willen beginnen. De stichting ondersteunt ook het Repair Café in Gemert-Bakel.

 

Dit Repair Café zal vanaf 3 maart 2020 telkens op de 1e en 3e dinsdag van elke maand open zijn.

 

Meer informatie is te verkrijgen bij Theo Saalmink, tel. 06-10878587 of Harrie Hellings, tel nr. 06-18310729. Je kunt je ook bij hen opgeven als vrijwilliger.